4 водещи тенденции в интериорния дизайн през 2023

Стартът на годината носи трепета на новото начало. Копнежът да рисуваме историите си на свежи платна сега се усеща по-достижим от преди.

Всяко отначало носи, както революционна романтика, така и многократното завъртане на въпроса “Откъде да започна?”. Що се отнася до интериора веднага ви подсказваме, че тази година той ще е в запомнящи се цветове, декориран с нестандартни растения и ще носи силно усещане за личен стил. 2023 г. е тук, за да разгърне творческия ни потенциал и да ни покаже нова гледна точка за домашния стил.

Отминалата 2022 г. бе изрисувана в успокояващата цветова палитра, декорирана с мека, всепоглъщаща мебел и с общото интериорно усещане за прегръдка и спокойствие. 2023 г. е неутолима жажда за красив живот и носи ярък индивидуализъм, който прави силна заявка и впечатление.

Споделяме ви кои са водещите тенденции в интериорния дизайн, които ще доминират дома на 2023 г.

Експлозия от цветове

Бъдещето ще е цветно и жаждата за живот ще струи от свежа цветова палитра. Белите и неутрални интериорни решения отстъпват място на жизнерадостните нюанси, дори те да се появяват само като акценти.

2023 г. добавя контраст, топлина и дълбочина към белите пространства и постига уют с  естествени нюанси и наситени живи цветове в декорите, килимите и възглавниците. През тази година ще преобладва топлата гама на палитрата и окото ще се наслаждава на нюанси като успокояващ корал, ароматна кайсия, червеникави и дори пикантни портокали.

Любов за майсторската изработка

Общият копнеж за по-устойчиви възможности през 2023 г. води до бунт срещу масовото производство. Употребата на предмети за еднократно употреба, както и интензивното използване на материали на основата на изкопаеми горива и петрол, като твърда и лъскава пластмаса, изглеждат напълно погрешни през тази година. Ерата на блясъка приключва и виждаме лукса да се изразява по по-фин и естествен начин.

През 2023 ч. култът е към дървото, ръчно изсечените детайли и усърдният процес на ръчна изработка – от разработването на тъкани до аксесоарите и ръчно направените килими. Тази тенденция е повлияна от желанието за персонализиране и необходимостта да изразяваме ценности си чрез покупките и изборите си. Дизайнерите и иноваторите ще могат смело да рискуват и да създават разнообразни и вълнуващи вариации.

Ретрото отново е на мода

Силното желание за личен стил ни води към следващата водеща тенденция за 2023 г. Потребителите вече предпочитат да включат в своите пространства уникални предмети, наследствени вещи или интересни находки с характер и история. Устойчивостта и носталгията са основните двигатели винтидж и античните мебели и аксесоари да се завръщат в интериора. 

Сред креативните примери в тази посока срещаме ретро щандове на магазини и галантерии приспособени като кухненски острови. Еклектиката в стиловете намира място в смелите интериорни решения – ретро дървени мебели с добавена рециклирана каменна повърхност или ретро мека мебел освежена с модерни щамповани тъкани.

Природата завладява интериора

През последните години се придържахме към максимата за възможно най-много зелени интериорни елементи – от ботанически шарки до изящни растения. През 2023 г. желанието да внесем кътче от неопитоменото у дома се задълбочава, за да израстне в нещо още по-вълнуващо.

През тази година природата е видяна не само като нежна и релаксираща. Тя е жизнена, игрива, пищна и несъвършена. На почит са пустинните пейзажи, минералните нюанси, мъхестата зеленина и суровите, незавършени текстури. Гладките и хомогенни материали отстъпват място на по-малко перфектни текстури, като естествено дърво, ратан и юта. 

Такава се очертава годината от сцената на интериорния дизайн. Ако искате да преобразите своя дом през 2023 г., ние от MarioMax ще създадем актуални индивидуални решения за вас.

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️

Прочетете още

1
Как да създадем интериор за имот за отдаване под наем

Домът е дом, независимо дали е наша собственост или е под наем. Всички мечтаем да живеем в пространство, което казва нещо за нашата личност. Вярвам, че това е ключът към пазара на недвижимите имоти. Превръщането на вашия имот в лично убежище е...

01_int_pr
Цялостен дизайн: Важните етапи в проектирането на вашия дом

Как да обзаведем жилището си? Разработването на жилищен интериорен дизайн е задача, в която трябва да бъдат съобразени няколко прости ...

Untitled design (15)_3
Как да поддържаме сглобяеми къщи: 6 практични идеи

Домът е повече от сглобка от стени и покрив. Той е грижа. Място, в което създаваме спомени, споделяме моменти и намираме уют. Домът е израз на нашата личност и стил, а гр...