Как да изберем цветовете за кухнята

Цветовете играят важна роля в интериорния дизайн на кухнята. Те създават атмосфера,  настроение и влияят на апетита и комфорта.

Когато започнете да избирате цветове за кухня, ще имате много опции. Твърде много всъщност. Дори и да сте наясно кои цветове предпочитате, има безкраен брой нюанси и тонове, от които да избирате. Хармоничността се определя не само от цветовете, които избирате за вашите стени, подове и шкафове – дори цветът на вашия чайник или саксия може да създаде (или да наруши) баланса.

В тази статия ще ви предоставим няколко съвета и идеи за цвят на кухнята от професионални интериорни дизайнери, за да улесним избора ви.

Обърнете внимание на стила и дизайна на кухнята ви

Първата стъпка при избора на подходящ цвят за кухнята е да се запитате какъв е настоящият ѝ стил. Ако имате модерно пространство с изчистени линии и минималистичен дизайн, може да изберете неутрални и светли цветове, които ще подчертаят съвременния вид. Ако разполагате с традиционна кухня с дървени елементи и изчистена естетика, можете да се насочите към топли цветове, които ще подчертаят уютния ѝ характер. 

Функционалност на кухнята

Следващото нещо, което трябва да вземете предвид, е функционалността на кухнята ви. Ако често готвите и използвате интензивно работните повърхности, за предпочитане са цветове, които са лесни за поддръжка и скриват петна и замърсявания. Ако не сте кулинарен ентусиаст, светли и неутрални цветове като бяло, крем или светло сиво са добър избор.

Изберете цветова палитра, която ви допада

Изборът на цветове е субективен и трябва да се базира на вашия личен вкус. Разгледайте различни идеи за комбиниране на цветове в интериора и определете какво ви допада и какво отразява вашата индивидуалност. Можете да изберете едноцветна схема и да използвате различни нюанси на един цвят, за да създадете хармонична и свежа атмосфера. Или алтернативно, комбинирайте два или повече цвята, за да създадете по-динамичен и живописен вид.

След като сте изяснили горните детайли, може да преминете към следните стъпки за оцветяването на кухнята:

1. Изберете цветовете за кухненските шкафове

Съветваме шкафовете да са първи при избора на цветова схема на кухнята. Кухненските шкафове обикновено изразходват половината от бюджета за обновяване на кухнята и заемат приблизително 40% от визуалното пространство в нея. Затова е добра идея изборът на шкафове да бъде основа за бъдещите цветови решения.

2. Определете нюанса на уредите в кухнята

Уредите в кухнята трябва да се вписват в цялостната картинка. За да направите това, изберете такива, които допълват цветовата схема на шкафовете. Помислете за съчетаване на бяла техника с бели или светлосиви шкафове. Уредите от неръждаема стомана се съчетават добре с живи цветове, кафяви и сиви нюанси.

3. Харесайте подова настилка

Независимо дали е светла, или тъмна, едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате подовата настилка за вашата кухня, е дали допълва шкафовете.

Една от възможностите е да напаснете цвета на пода с вашите плотове и шкафове. Този вторичен цвят ще ви помогне да отделите подовата настилка от шкафовете и плотовете. Друг вариант е да съчетаете вашите плотове и шкафове като използвате подова настилка в контрастиращ цвят. Ето и един популярен пример - кухня с бели шкафове и черни плотове с подова настилка от тъмно дърво.

4. Изберете цвета на стените

Стените играят важна роля за свързването на елементите в стаята и създаването на настроение. Изберете цвят на латекс, който балансира добре с пода и шкафовете. Боядисването на кухненските стени в бяло, кремаво или гълъбово сиво трябва да допълва повечето от избраните от вас елементи, независимо какъв стил изберете. Ярките цветове също са опция, но се уверете, че пода и шкафовете имат по-фина палитра.

5. Харесайте кухненските плотове

Плотовете често са близо до нивото на очите, което означава, че заемат значителна част от вашето визуално пространство. Ако няма връзка между плотовете и шкафовете, визуалната хармония във вашата кухня ще се разпадне. Когато избирате плотове, обърнете поглед за цвета на кухненския под. Съчетаването на тези два цвята е безупречен начин да осигурите чудесна цветова координация.

6. Определете цветовете на декорацията

Красотата е в детайлите. Елементи като кана, дръжки на шкафове и осветителни тела ще бъдат поставени в самия край на проекта, но имат потенциала да сложат черешката на тортата на вашия ремонт. Изберете акцентни цветове за декорацията, за да направите визията на вашата кухня напълно завършена.

 

Изборът на цветове за кухнята е индивидуален процес, е които най-важното правило е да ви носи визуална наслада. Не се колебайте да потърсите помощта на професионален интериорен дизайнер, който може да ви насочи и да ви даде ценни съвети в процеса на избора на цветовете за вашата кухня.

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️ 

Прочетете още

Untitled design (30)_1
Как да ремонтираме спалнята: 6 идеи за уютна стая

Интериорът на спалнята трябва да се усеща като уютна прегръдка, която носи спокойствие и бягство в приказен свят без проблеми. Обновяването на вашата стая е чудесна възмо...

Untitled design - 2023-06-09T180343.512
7 идеи за слънце, море и плаж в интериора у дома

Ще се съгласите, че малко неща на този свят носят такъв покой както шумът на вълните, разбиващи се в брега. Палитрата и формите на водата, ароматът на море, песъчинките м...

Untitled design_2
Как да обзаведем таванско помещение: или как тавана се превръща в дом

Таванското помещение е чудесна възможност да създадем чаровно и уютно кътче с интересен и нестандартен дизайн. Ако от доста време сте пренебрегвали тавана или сте го изпо...