Комбиниране на цветове в интериора - как да го направим правилно?

Интериорният дизайн е изкуството да създадем пространство, което да отразява нашата индивидуалност и да бъде красиво и функционално. Един от най-важните фактори за това е изборът на цветове и тяхното правилно комбиниране.

Съчетаването на цветове може да бъде предизвикателство, особено ако сте начинаещ в интериорния дизайн. Затова е важно да имате предвид няколко неща, когато правите своя избор за цветове в обзавеждането.

 

Теорията на цветовете

За да създадете хармоничен интериор, трябва да знаете как да комбинирате цветовете правилно. Теорията на цветовете е основна за интериорния дизайн и включва понятия като основни, второстепенни и допълнителни цветове. Тя е наука за това как възприемаме цветовете, които виждаме в света, и как реагираме на специфични цветови комбинации.

 

Правилото 60-30-10

Може би най-старото правило за интериорен дизайн, 60-30-10 разделя цветовата схема на проценти на използване на цветовете. Основният цвят трябва да обхваща 60% от дизайна на стаята. Вторичният цвят е добре да бъде 30% и да контрастира с основния цвят, за да създава дълбочина и интерес към декора. Следващият цвят ще бъде една трета от вторичния цвят и една шеста от основния цвят. Този цвят е акцент и целта му е да придаде по-голям интерес и контраст на вашата цветова схема.

 

Цветно колело

Цветното колело е чудесен наръчник за съчетаване на цветовете за интериорен дизайн. Този цветен кръг представя първичните, вторичните и третичните цветове.

Червено, синьо и жълто са градивните елементи на всички останали цветове на колелото. Те не могат да бъдат направени от смесване на други цветове. Вторичните цветове са тези, които могат да бъдат създадени чрез смесване на два основни цвята. Тези цветове са оранжево, зелено и лилаво. И накрая, третичните цветове са шестте нюанса, които могат да бъдат получени чрез смесване на основни и вторични цветове.

 

Сходни цветове

Можете да изберете аналогични цветове от цветното колело за цветова схема. Тези групи са разделени на три. Те обикновено се състоят от първичен, вторичен и третичен цвят, но могат да бъдат всеки три цвята, които са разположени един до друг в цветното колело. Приложете правилото 60-30-10 за балансиран избор на цвят. 

Примери::

Зелено (60%), жълто-зелено (30%) и жълто (10%)

Жълто-оранжево (60%), оранжево (30%) и червено-оранжево (10%)

Синьо-зелено (60%), синьо (30%) и синьо-лилаво (10%)

Лилаво (60%), червено-лилаво (30%) и червено (10%)

 

Контрастни цветове

Друг начин за използване на цветното колело е чрез избиране на контрастни се цветове. Това са двата цвята, които са точно един срещу друг на колелото.

Например:

Жълто и лилаво: Ако изберете тези цветове, добавете бяло или кафяво за акцентен цвят.

Оранжево и синьо: Когато използвате тези цветове, изберете черно или бяло за акцент.

Червено и зелено: Тези тонове може да съчетаете със златно или сребристо за акцент.

 

Комбинирайте цветовете спрямо целите си

Трябва да се определите какъв ефект искате да постигнете с комбинирането на цветове в интериора. Например, можете да изберете богати и наситени цветове, за да създадете уютно и топло пространство, или да комбинирате светли и пастелни цветове, за да направите пространството по-голямо и светло.

В крайна сметка, най-важното е да се забавлявате при комбинирането на цветове и да създавате интериор, който отразява вашата личност и стил. Смело съчетавайте цветове и експериментирайте, за да намерите перфектната комбинация за вашия дом.

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️ 

Прочетете още

Untitled design (64)
Как да построим къща в канадски стил: наръчник за красив и надежден дом

Светът на устойчивото и съвременно строителство винаги ни носи вдъхновение. Този път спираме погледа си на канадската традиция и ще ви представям  пътеводител към създаването на перфектното жилище с каркасна конструкция.

1_1
5 идеи как да освежите терасата и градината

С разлистването на пролетта идва и желанието да поканим слънцето на нашата тераса и градина. Декорацията и обновяването им са вълнуващо приключение, което нямаме търпение...

Untitled design (9)_3
Как да построим устойчив дом: 6 съвета за зелено строителство на къщи

Като професионалисти в областта на интериорния и екстериорен дизайн, разбираме защо създаването на дом, който е не само красив, но и екологичен, е приоритет за много от в...