5 основни грешки, които да не правим при ремонт

Искате да освежите дома си или напълно да го преустроите, за да отговори на новите нужди на семейството? Тази статия е за всички, които сега се впускат в предизвикателството, наречено ремонт. А за да се превърне той в приятно изживяване, изпълнено с хубави моменти (да, това е възможно!), ви предлагаме да прочетете какви стъпки да предприемете, за да избегнете някои основни грешки, които правим, когато решим да ремонтираме нашия дом.

 

Доверете се на фирма, която предлага комплексна услуга

Ако не искате да вдигнете ръце от работници и за вас с пълна сила да важи приказката „да не ти влизат майстори в къщата“, добре преценете кой ще ремонтира дома ви. Често започваме ремонт, без да си даваме сметка за много аспекти, свързани с него. Една бригада ще дойде да разруши стената,  друга – да постави гипсокартона, онзи техник ще направи инсталацията, мислим си ние и се доверяваме на майстори, които нямат връзка помежду си. Но един ремонт не е проста работа и едни от най-важните неща в него са координацията и надзорът. Нашият съвет е да се доверите на фирма, която предлага комплексна услуга, т.е всичко от първоначалните строителни работи до избора на завеси, включително и надзор. Съветваме ви също да не разчитате на един човек за цялата работа, както и да не ползвате твърде много специалисти за една дейност. Ако следвате тези препоръки, със сигурност ще си спестите много време, нерви и неприятни емоции.

 

Добре преценете финансите си

Подготвили сте определена  сума, която според вас трябва да покрие разходите по ремонта. На първо място трябва да си дадете сметка, че освен средствата, които сте се споразумели с фирмата да платите, могат да изникнат някои непредвидени разходи. Така че заделете сума, която да покрива подобни изненади, за които дори не сте се досетили при стартирането на проекта. На второ място, не подценявайте последните разходи за ремонта, които колкото и да са малки, всъщност взети заедно са сериозно перо. И тук говорим за врати, дръжки за врати, лампи, первази за под и за таван, контакти и др. Ако вземете под внимание тези две неща, навярно няма да имате проблеми с изплащането на ремонта.

 

Подпишете договор с фирмата изпълнител

Препоръчваме ви да подпишете договор с ясни параметри и схеми на плащане с фирмата, която ще изпълни ремонта. В договора следва да се упомене точно какви дейности ще бъдат извършени в обекта (дома, офиса) и на каква цена. Този документ ще  ви предостави спокойствие и ще гарантира за добре и навременно свършена работа. Съветваме ви да не извършвате плащания в брой, за които не получавате документ (касов бон, квитанция, фактура). Подобни документи служат като доказателство за извършено плащане и удостоверяват изпълнението на вашите задължения по договора. Препоръчваме ви всички плащания да се извършват с банков превод или задължително да изисквате документ, удостоверяващ извършено плащане.

 

 

Оставете избора на мебели за накрая

Ясно е, че се вълнувате и още преди да е започнал ремонтът, мислите за обзавеждането. Планирайте разпределението на мебелите и тяхната визия, но не бързайте с покупките, преди да е наближил финалният етап на ремонта. Не забравяйте, че за да стигнете до тази стъпка, трябва да сте избрали цветовете на стените, както и подовите настилки. Цялостният облик на вашето ново жилище зависи в голяма степен от съобразяването на всеки елемент на дизайна и вярната последователност в изграждането му. Много от първоначалните ви идеи могат да претърпят промени в хода на работата, като в повечето случаи се стига до по-оптимални и ефективни интериорни решения.Не рискувайте мебелите да определят посоката на ремонта, защото на свой ред това ще доведе до неприятни компромиси. Ще избегнете и евентуалното неудобство от процедурите за връщане на предварително закупени мебели. Друг ценен съвет е да изчакате и с избора на текстил, врати, контакти и всички останали елементи  от интериора. Със сигурност не искате да си създавате излишни главоболия. Не бързайте, движете се стъпка по стъпка в приключението, наречено ремонт, защото когато сте добре информирани, процесът може да е повече от приятен.

 

Евтиното винаги излиза скъпо накрая

 

Да, евтиното винаги излиза скъпо накрая и е хубаво да не го забравяме и по време на ремонт. Колкото и да сме похарчили за жилището вече, не е добре да правим компромиси с качеството на важни елементи от дома като врати, подови настилки, та дори и ключове за лампи. Запомнете, че врати и подове няма да сменяте през 4 години и е препоръчително да заложите на доказани марки и производители, та дори и те да са по-скъпи. Същото важи и за избора на мебели и уреди за дома. От значение е мебелите да са от хубав материал с доказана устойчивост във времето. Освен това обърнете внимание и на механизмите, които са много важен елемент за функционалността и комфорта на кухнята, например. Що се отнася до уредите, нашият съвет е да не правите компромис с качеството. Не ви препоръчваме да купувате втора употреба уреди, тъй като те нямат гаранционен срок и поддръжката им ще бъде значително по-трудна. Следвайте нашите съвети и ще се уверите, че те ще ви се отплатят във времето!

 

 

И не забравяйте да преминете през това приключение с усмивка, все пак ви предстои нещо ново и красиво!

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️

Прочетете още

Untitled design (64)
Как да построим къща в канадски стил: наръчник за красив и надежден дом

Светът на устойчивото и съвременно строителство винаги ни носи вдъхновение. Този път спираме погледа си на канадската традиция и ще ви представям  пътеводител към създаването на перфектното жилище с каркасна конструкция.

1
Как да внесем летен бриз в интериора: съвети за освежаване

Топлите летни дни ни карат да търсим интериорни решения, които да охладят страстите и да освежат настроението у дома. Лятото е идеалният сезон за обновяване на дома...

Untitled design (9)_1
Как да изберем цветове за хола: 9 модерни комбинации

Изборът на цветова схема задава тона на настроението в една стая. Всяка палитра е отделна мелодия, която обгръща мястото със стила си. Каква песен искате да пее вашият хо...