Как да изберем подовите настилки у дома?

Какво е най-важното? 

Много пъти не отдаваме нужното внимание на подовите настилки в дома. По-често се фокусираме върху всички други елементи, които стоят върху него или висят над него. Приемаме пода като даденост, но подът е голяма повърхност, която влияе върху визуалната перспектива на пространството, атмосферата и удобството. Затова добрият Ви избор на подова настилка е от огромно значение.

Смяната му, за разлика от всички други аспекти от реновирането на дома, изисква голямо усилие, защото: самият под заема цялата повърхност на помещението; освен това с подмяната на пода идва местенето на мебели и изпразването на стаите (лесно ще преместим трапезната маса, а какво правим с кухня, ТВ- секция или гардероб).

И като ще го сменяме този под и ще си причиняваме тези батални сцени да го направим както трябва, за да не се налага да повтаряме същото упражнение отново в близките 15 години. (Което по наши сметки ще се падне ангажимент на вече порасналите ни деца). Кои са важните елементи, върху които да се фокусираме? Издръжливост, качество на материала, топлопроводимост и цвят.

 

Дървените настилки: Усещане за удобство и уют

 

подови настилки

Дървените подове се адаптират лесно към всеки интериорен стил, може да се открият в най-различни цветове и нюанси. Препоръчваме да се придържате към натуралното, въпреки че има и синтетични и ламинирани паркети, с които се постигат добри резултати с по-малко средства и усилия.

Изборът на материал и тоналност са най-важни тук. Обикновено съчетаваме паркета като цвят и материал с някой от основните компоненти на интериора в същото помещение, например трапезна маса или друга мебел.

 

Фаянсовият под: устойчивост и функционалност

 

подови настилки 

Този тип настилка преживява истински ренесанс, продажбите на фаянс се увеличават все повече, с напредването на технологиите вече се предлагат невероятни формати, плочки с размери 3 метра дължина, което намалява броя на фугите и придава невероятен вид на пода в големи пространства.

Удачен вариант е и в места, където има голям поток от хора. Гранитогреса и фаянса са подови и стенни облицовки с висока износоустойчивост, като са подходящи  за мокри и по-натоварени помещения.

За да избегнем контрастиране на различни цветове и материали много по-лесно може да съчетаем в една подова настила фаянс и дърво, отколкото два вида дървена настилка.

 

Текстилни настилки – бързо и бюджетно решение.

 

подови настилки

Вече на пазара има чудесни варианти, килими с добро качество, в най-невероятни размери, окраски, лесни за почистване и хипоалергенни. Когато искате да придадете нова свежест на пода си, но нямате бюджет, както и сили за преобръщане на къщата с главата надолу, килимът е идеалното решение. Може да откриете най-невероятните цветове и текстури, които да се съчетаят отлично с всеки стил в интериора.

 

Цимент и бетон: бумът на индустриалния стил

 

подови настилки

Все повече характерните за индустрията бетонни и циментови настилки навлизат в бита ни, като има и по-фини варианти като полиран хоросан. Може да се направи в различен цвят, може дори да бъде използван за бани, басейни, плотове, мивки и други.

 

Каквото и да си говорим, темата за пода не трябва да се замита под килима, ако все пак е твърде тежка и отговорна задача за вас ние от MarioMax сме насреща с предложения, здрави ръце и нестандартни решения. Не се притеснявайте да ни потърсите!

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️ 

подови настилки

Прочетете още

Untitled design (33)_2
Как да обзаведем къща в планината: практични и стилни идеи

В сърцето на планината вашият дом е повече от място с четири стени - той е символ на уюта и красотата. Жилището сред природата е платно, готово да отрази околната среда и...

16-800x450
Как да светнем магията на Коледа?

Обичаме тази част от годината, защото ни дава повече поводи да сме у дома. Срещите с близките са някак по-топли и домовете са пълни с усмивки. Традиции, декорации, приказни светлини, любима книга и то...

Untitled design_2
Как да обзаведем таванско помещение: или как тавана се превръща в дом

Таванското помещение е чудесна възможност да създадем чаровно и уютно кътче с интересен и нестандартен дизайн. Ако от доста време сте пренебрегвали тавана или сте го изпо...