Цялостен дизайн: Важните етапи в проектирането на вашия дом

Как да обзаведем жилището си? Разработването на жилищен интериорен дизайн е задача, в която трябва да бъдат съобразени няколко прости правила. Новото обзавеждане зависи от: архитектурата на дома, функциите на отделните мебели и разбира се техният външен вид, според вкуса Ви. Постигането на  уют и завършеност на интериора е цел, към която се стреми всеки дом. Правилният начин да я постигнем е с цялостен дизайн, в който да бъдат заложени идеи за предназначението на мебелите. Идеи за живота, да си представим как ще прекарваме времето си и от какво бихме имали нужда. Колкото повече използваме въображението си за практичните неща, толкова по-лесен и подреден ще бъде новият ни дом. Добрият интериор вдъхновява ума. Зарежда го с доброто си излъчване. Той е услужлив.

Винаги когато обсъждаме създаването на мебели, независимо дали говорим за цялостен, или частичен интериорен дизайн, първото нещо, което следва да съобразим, е архитектурата на помещението.

 

Архитектура и комуникации: Да не е балтон около копче

Преди да отпуснем ума си в цветове и декори, непременно трябва да помислим за заложената архитектура на помещенията ни. Дали ще говорим за ново, или за старо строителство, принципът е един и същ. Разположението на стаите и тяхната форма сами казват къде има нужда от мебел и къде да остане празно. В този етап от нашия проект трябва да съобразим единствено комуникациите (ВиК, електро и др.) и най-важният и основополагащ фактор - ходовите линии.

Ходовите линии са мислените пътеки, по които ще преминавате, за да достигнете до определените места и мебели в жилището си. Те следват естественото продължение на човешкия път между вратите и различните по предназначение елементи на обзавеждането. Позициите на мебелите трябва да бъдат такива, че да не възпрепятстват и да не усложняват движението. Погледнете илюстрацията. Вдясно ще намерите интериор на двустаен апартамент, чийто ходови линии са възможно най-естествени и лесни. А какви грешки са допуснати вляво? Сами откривате, че трапезната маса и диванът са страхотна пречка. Ексцентрично сгъчканите препятствия усложняват ходенето, карат ни да заобикаляме; несъзнателно да се тормозим от излишни движения и приключения. Другата груба грешка? Отваряме спалнята и дан! Легло. Влизаш и падаш – буквално.

02_int_pr

Ето защо добрата едра покъщнина трябва да бъде естествено продължение на  архитектурата. Тя следва извивките, дългите стени и нишите в тях (напр. кухненски бокс, гардероб, портманто и др.). Разбира се това съвсем не изключва поставянето на мебели на удобно централно място (напр. спалня, трапеза и др.). Всичко е според функцията. Мебелировката не бива да бъде нещо, което просто слагаме в ъгъла. За да постигнем това обзавеждането да работи  за нас, а не ние да го прескачаме или побутваме, то трябва да бъде обмислено.

03_int_pr

 

Обикновено имаме идея как искаме да изглежда жилището. Или пък сме си набелязали няколко снимки на дизайн от мрежата и си представяме същото за вкъщи. Но да го кажем така. Създаването на мебели по снимка е като да се облечем от интернет – дрехата няма да седи същата на дневна светлина, а пък размерът или ще бъде тесен, или широк. Пресъздаването на интериорен дизайн е особено трудно, когато за пространството, в което той следва да бъде реализиран, това е неприложимо. Всеки дом е уникален сам по себе си. Пълното пресъздаване на вече реализиран проект е трудно, скъпо, а понякога дори невъзможно. Можем да кажем също, че реализираният интериорен дизайн е полезен по-скоро за отправна точка, за идея, но в никакъв случай за нещо, което цялостно да се репликира.

 

Мебелен дизайн и идеен проект: Когато мечтите оживяват

Това е вероятно най-сложният етап от целия процес. Изборът на стил и цвят е една приятна главоблъсканица. Разбира се всичко е въпрос на вкус. А модата динамично сменя посоките си. Актуални в момента са цветовете със сивкав примес. През последните няколко години наблюдаваме силно завръщане на уютните ретро спомени в интериора. Съвременните минималистични домове (течение в дизайна за максимално изчистен стил, бел. авт.) търсят миналото и го връщат с дребни детайли. Сантиментът към отминалите години намира нови и нови форми да покаже себе си. Старите шевни машини - превърнати в маси, кухненската посуда – окачена като лампион, ретро плочките, плетените столове. Списъкът на рециклирания дизайн е безкраен… Малко се отклонихме, да се върнем, където бяхме.

04_int_pr

 

Според простите закономерности на интериорния дизайн в едно пространство е добре да бъдат внесени от три до четири основни цвята, които могат да варират от декор (дървесен, камък, тематичен мотив или др.) до монохроматичен цвят (едноцветен декор, принадлежащ на палитра с нюанси). Да вземем кухнята за пример. Тя има четири визуални измерения: 1. Лице на долен ред шкафове; 2. Плот; 3. Гръб; 4. Лице на горни шкафове. С помощта на илюстрацията можете да сравните какви биха били отношенията в цветовете между отделните елементи, спрямо зададената стилова рамка.

01_int_pr

Най-разпространеният вид поръчкова кухня в България вероятно отговаря на минималистичния стил. Прав профил, изчистени врати и чекмеджета; лек обков; дву- или трицветност. Освен това е бюджетна. Но докато обмисляте идейния проект със своя дизайнер, от особена важност ще се яви да сте избрали своите електроуреди.

Проектирането на обзавеждането задължително е съпътствано от всички нужни уреди, независимо дали те са предвидени за вграждане, или са свободно стоящи. Разработването на проект за кухня не би било възможно без да бъдат известни измеренията на кулинарните уреди – фурна, котлони (печка), абсорбатор, хладилник, съдомиялна машина и др. До тук добре – за кухнята се разбрахме. Но какво ще правим с всичко останало в нашия дом?

Очаквайте още интересни статии в нашия блог.

  

 

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️

Прочетете още

Untitled design (13)
5 вдъхновяващи идеи за уютна и красива спалня през 2023 г.

Когато създаваме дизайн на спалня, се стремим да сътворим визуален и физически комфорт за сетивата. Вярваме, че от всички стаи спалнята има най-голямо влияние върху настр...

Untitled design (6)_3
Как да декорираме прозорците: красиви идеи за завършек на интериорния дизайн

Прозорците са очите на дома, през които виждаме света. Независимо дали живеете в голям град, или в живописната провинция, те могат да са повече от стъклени пана - прозорц...

Untitled design (64)
Как да построим къща в канадски стил: наръчник за красив и надежден дом

Светът на устойчивото и съвременно строителство винаги ни носи вдъхновение. Този път спираме погледа си на канадската традиция и ще ви представям  пътеводител към създаването на перфектното жилище с каркасна конструкция.