Как да изберем цветовете у дома?

Цветът е най-трудното нещо за уцелване. Дамите, които сменят през месец цвета на косите си, знаят най-добре. Има толкова хиляди нюанси и те трябва да се съчетаят в точните пропорции, в противен случай няма да бъдат в хармония. Ако не уцелите цветовите пропорции, има сериозна опасност, когато влезете в хола, да ослепеете от ярките цветове или когато каните гости те да заспиват на масата, защото помещението Ви е мрачно и някак не сте уцелили нюансите по стените. За щастие има няколко правила относно съчетаването на цветовете, които ние смятаме да Ви разкрием.  Готови… Старт!

 

Правилото 60-30-10

какъв цвят да изберем

Това правило ще Ви помогне да направите помещението си интересно и балансирано откъм цветове. Независимо какво харесвате, това процентно съотношение е приложимо за всички цветови гами. Леко Ви напомня за съвършените мерки на супер моделите: 60/90/60 - ами да, ако искате да имате стая супер модел като за корица на списание, няма да е лошо да следвате пропорциите 60/30/10. Хубавата новина е, че в съвършената Ви стая може да влизат хора със съвсем несъвършени пропорции. И от това никой няма да пострада - нито стаята, нито хората.

Ето как работи правилото:

За едно помещение е добре да ползвате 3 цвята в процентното съотношение 60, 30 и 10. Избирате един цвят за доминиращ, който ще заеме приблизително 60% от стаята ви. Обикновено това е неутрален цвят, приглушен нюанс, който не дразни окото.  Да речем пепел от рози. Следва вторият цвят, който трябва да е една идея по-ярък. Той заема 30% от стаята.

 

 

И накрая цветът-акцент - той е най-смелият избор и трябва да запълни 10% от помещението Ви. Като това не включва само и единствено стените. Доминиращият цвят може да присъства в тапицерията на дивана Ви, в пердетата, цвета на косата на съпругата Ви (шегуваме се), въпреки че ако жената има желание да е в тон с хола, защо не... 

 

palette

Вторият по значимост цвят може да присъства в една от стените - на някоя лавица (рафт), както и в дамаската на някое от креслата.

Последният цвят, акцентиращият, може да присъства само по детайлите в стаята: например възглавнички, завеса, килим. Хубавото е, че по този начин той по-лесно може да бъде заменен. Сменяйки акцентите в стаята си, може да смените акцентиращия си цвят през годините лесно и без да цапате ръцете си. Внимание, метнатите боксерки на дивана и разхвърляните по пода чорапи не се броят за цветни акценти (само вметка).

Ту топло, ту студено

Не, това не е съвет за дами в критическата, важи за всички. Редуването на топли или студени цветове в различните помещения ще настрои атмосферата във вашето пространство, ще се отрази на енергията, която то излъчва. Топлите цветове създават ведро и приласкаващо настроение. Подходящи са за пространства, свързани със забавление, както и за кухнята Ви. Студените цветове са чудесни за спални и офис помещения, където ни е нужна успокояваща енергия.

Противоположностите се привличат

Една от най-лесните схеми в дизайна на цветове е съчетаването на тотално противоположните цветове от спектъра. Например синьо и оранжево, лилаво или червено заедно със зелено. Това са много силни контрасти и е добре да не предозираме с тях. Трябва да ги ползвате за акцент и да използвате много неутрални цветове около тях, за да ги балансирате, както и за да създадете място, където окото да си почива (отново вметка - това място нека не е дрешника или мазето, където е тъмно, окото трябва да има къде да си отдъхне във всяко едно пространство).

Най-близкият цвят

Ако имате резерви към крещящите комбинации, предпочитате минимализма, пробвайте принципа на Най-близкия цвят. Това не значи да вземете от съседа, защото Ви е най-близо, каквато боя му е останала, нали (вметка). По-скоро вземете един цвят и го съчетайте с два, които са негов нюанс. Или взимате два цвята близки по нюанс,  третият ще е микс от първите два. Например червено, оранжево и жълто или червено, лилаво и синьо.  

 

hot_cold

Ако изобщо не знаете откъде да подхванете това с цветовете, припомнете си някоя ваша любима картина, която Ви създава винаги приятно усещане и използвайте цветовете преобладаващи в нея. Това не значи да правите в панелката си проект ала Сикстинската капела и да се вживявате в ролята на Микеланджело. Въпреки че ако Ви текне вдъхновението не се спирайте.

Още нещо: Първо изпробвайте съчетанието на цветовете си в някое закътано ъгълче на стената, защото понякога нанесен върху стената цветът изглежда различно от картелката. Също така първо изберете мебелите, а след това цветовете на стаите.

И така, въоръжени с нашите съвети Ви пожелаваме приятно мацане. Напомняме, че латексът от косите и ръцете Ви се отмива трудно, скандалите със съпругата относно „Какво искахме, а какво се получи!” се отразяват лошо на брака, а проба-грешката струва скъпо. Затова ние от MarioMax сме насреща да оцветим вашия живот по най-вдъхновяващия начин, за да бъде хубаво у дома!

 

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️ 

 

Разгледайте нашето портфолио

Научете повече за нас

Свържете се с нас

Прочетете още

Untitled design (29)
Как да направите кухнята си в стил Арт деко

Кухнята е събирателната точка на дома. Тя има притегателната сила да събира всички у дома заедно. Затова от нея искаме да носи настроение, уют и да вдъхновява добрия вкус...

floor_main
Как да изберем подовите настилки у дома?

Какво е най-важното? Много пъти не отдаваме нужното внимание на подовите настилки в дома. По-често се фокусираме върху в...

Untitled design (78)
Ремонт на баня: 5 идеи за обновяване на старата баня

Банята е пространството, в което искаме да царуват комфорта и спокойствието, които постигаме с дизайн и функционалност. Тя е мястото за релакс след дълъг работен ден, в к...