Как да изберем плочки за дома?

Съвсем нормално е, докато сте в процес по обновяване на жилището си или тепърва обзавеждате ново, освен лайсни, ламинати, бои, врати… да търсите и плочки. На пръв поглед изборът им изглежда проста работа – знаете си любимия цвят, общо взето каква шарка Ви отива и в каква посока ще поискате да бъдат наредени.

plochki_za_doma_02plochki_za_doma_03

Как да изберем плочки за дома? Това са някои важни съвети и идеи, от които бихте имали нужда на първо време.

За да направите правилен избор е необходимо да знаете какви характеристики трябва да имат Вашите плочки и в кое конкретно помещение искате да ги използвате - дали ще бъдат покритие на стените в кухнята или банята, или като подова настилка в антре?

plochki_za_doma_10plochki_za_doma_01

 

Нещо важно: Скалата за износоустойчивост PEI

Основните характеристики, които една наистина добра плочка трябва да има, са здравина и противоплъзгавост.

plochki_za_doma_17plochki_za_doma_16

 

1

2

3

4

5

Продукти, предназначени за помещения, подложени на леко натоварване без абразивни замърсявания:

Например баня и спалня

Продукти, предназначени за помещения, подложени на средно натоварване и средно-ниско абразивно въздействие:

Например кабинет, дневна

Продукти, предназначени за помещения, подложени на средно към силно натоварване и средно абразивно въздействие:

Например антре, кухня в жилищна сграда

Продукти, предназначени за помещения, подложени на интензивно натоварване като ресторанти и офиси

Продукти, предназначени за помещения, подложени на много интензивно натоварване

Скалата PEI ( Porcelain Enamel Institute ) показва устойчивостта на покритието на плочката на износване при движение на хора, преместване на мебели или машини, без при това да губи оригиналните си естетически качества

Според предназначението бихме могли да се консултираме със скалата PEI, която определя стандарта за устойчивостта на повърхностно надраскване на плочката. Тази скала ни помага да определим доколко покритието на плочката издържа на износване при движение на хора, преместване на мебели или машини, без да губи оригиналните си естетически качества. Нещо като при ламинатите – онзи, който е подходящ за спални, хич не става за хола.

plochki_za_doma_07plochki_za_doma_08

plochki_za_doma_09plochki_za_doma_05

Оттук нататък вече знаете за кое помещение какъв клас плочка да търсите. Но преди това, може би, би било добре да изберете формата и размерът. Следват няколко трика за подбиране на перфектните форма и размер на плочките според средата, в която ще бъдат поставени.

Нещо по-важно: Форма и размер според помещението

В Италия например, която е изобретателят на гранитогреса, съществуват схващанията, че за малките помещения (3 кв./м или 5 кв./м - баня, мокро помещение, тоалетна) е препоръчително да изберете големи плочки. Така пространството изглежда по-голямо.  Средиземноморците смятат също, че за малки помещения са препоръчителни светли цветове.

plochki_za_doma_22plochki_za_doma_20

 

Класиката на миналото в България беше свързана с квадратни плочки, наредени без разминаване. Но тази тенденция вече се среща само на обществени места при това рядко. В дома сякаш вече търсим правоъгълни – 30/60 см или 15/60 см и дори по-големи – 90/270 см и 120/260 см.

И тъй като всяка баня има нужда от своя акцент, индустрията предложи релефни плочни, но също и такива с нестандартна форма – пчелна пита, триъгълник, ромб и др.

plochki_za_doma_21plochki_za_doma_11

plochki_za_doma_15plochki_za_doma_12

 

Как да постигнем гарантиран изключителен резултат?

Цветове всякакви, комбинации без брой. Нашумяха имитациите на дърво и мрамор. Наложиха се декоративните плочки с декоративен принт на геометрични фигури, появиха се и такива с фотографии под гланц.

Ако банята Ви е с малки размери (3-4 кв./м), използвайте плочки със светли цветове. Така пространството ще изглежда по-голямо заради повечето светлина, която иначе би била погълната от тъмните декори. Ако изберете цветни плочки, би било добро решение да боядисате частта от стената, която не е облечена с плочки, в нюанс на същите.

plochki_za_doma_14plochki_za_doma_04

Ние от MarioMax винаги съветваме при избора на каквото и да е то да бъде съобразено с останалото. Домът Ви и интериорният дизайн да имат своя тема. Ако обичате морето, то вашият дизайн е например със синя баня с бял дървесен под. Но ако сте почитател на минималистичния дизайн, то проектът ни в Ротердам, Холандия вероятно ще Ви хареса.

Тук нашият клиент избра широкоформатни плочки с преливащи сиви и ръждиви цветове при каменен псевдомотив, който прозира.

plochki_za_doma_30

Разгледайте проекта на MarioMax в Ротердам, Холандия

Но да видим какво се случва с плочките в по-големите помещения. При тях ситуацията е не по-малко деликатна, защото докато малките си имат своя конкретна тема и обзавеждането не е в някакъв силен контраст с плочките, в голямото помещение трябва да се реши. Плочките ли са важните или обзавеждането?

plochki_za_doma_06plochki_za_doma_15

Докато правите личното си пазарно проучване, търсейки най-доброто за дома си, ще се убедите, че разнообразието е ужасяващо голямо. Направо боли глава след посещение на магазин. Основната подова настилка седи по-добре, когато е малко по-убита. С не толкова силни контрасти в себе си. Например леки ненатрапчиви дървесни жилки на фона на общия цвят. Или нежни сиви мраморни ивици в бял фон. Така мебелите биха изпъкнали. В противен случай, ако навсякъде има изразен характер, започва една война на текстури, фладери и контрасти.

plochki_za_doma_29

Този колаж представя добра хармония между мебели и плочки, в които има много живот и изразителност. Широкоформатните плочки стават все по-популярни в интериорния дизайн, въпреки че не са най-любимото петъчно занимание на майсторите. С тяхна помощ можете визуално да отцепите помещение на две. Или пък да създадете декор, заобиколен в колони. Сякаш е парче камък в рамка. Всъщност те са изключителен избор за баня. Нали сте чували – колкото по-малко фуги, толкова по-добре.

Още от MarioMax: Как да изберем перфектната кухня?

Някога кухненските плочки се използваха за всички стени. Днес освен за под те се поставят и на кухненския гръб и то ако случайно не е взето решение за технически камък или стъкло.

plochki_za_doma_01plochki_za_doma_13

За традиционната кухня в България например плочките като кухненски гръб не са най-популярното решение, защото не са най-приятното нещо за поддържане. По изложбените зали за мебели, където има готови кухни, плочките седят великолепно. Но друг да ги мие. Но ако имате ентусиазъм, теракотата е идеалният избор. За модерната кухня лъскавите плочки с малки размери и квадратна/правоъгълна форма са оптималният избор за облицоване на кухненския гръб.

Днес новите технологии дават възможност за нови и специфични комбинации между керамика и други материали като метал, стъкло и дърво. Това позволява създаването на релефни повърхности, ниши от гипсокартон и уникални пространствени решения. Благодарение на използването на цветове и декори могат да се постигнат грандиозни декоративни ефекти, които да отговарят на чувството Ви за естетика.

plochki_za_doma_28

За какво да внимаваме? Притеснително евтините плочки почти никога не са първо качество

Освен по материал и размер плочките се характеризират по т. нар. качество или с други думи доколко количеството плочки, което ще закупите, ще е перфектно.

1-во качество са плочките с най-добър търговски вид, без дефекти, с перфектни прави ръбове и отлични свойства. Според стандарта при този клас трябва да има не повече от 5% дефектни плочки. Съответно когато търговец Ви предлага италианска или испанска стока 1-во качество на ниска цена, има две реалности – или се опитва да Ви пробута лошо качество, или разчиства последни бройки от тази колекция. Което е дюшеш. Бъдете внимателни и погледнете кашоните, които взимате. Върху тях следва да бъде отбелязана цифра от производителя - 1, 2 или 3, съответстваща на качеството.

2-рото качество плочки са по-несъвършени, по-евтини от 1-во, но с 10% възможни дефекти. При 3-ото качество вече говорим за висок процент дефекти - 25%.

Имайте предвид, че когато например купувате плочки, които са различни от 1-во качество, то не всяка от тях ще отговаря на този точен размер. Освен това при 2-ро и 3-о качество може да се наблюдава разлика в нюансите между едни и същи плочки.

Въпреки, че няма 4-о качество плочки по стандарт, те са на пазара. Това всъщност е заводски брак за преработване, който недоброжелателни търговци биха искали да Ви продадат като качествена стока. А тя нито става за лепене, то става за редене. На всичкото отгоре в някои случаи не е безопасна.

Как сами да проверите качеството?

Дългоочакваните плочки пристигат. Получавате доставката. Отваряте кашона, а в него сол и подобие на мозайка от италианска теракота. Лесно можете да проверите дали кашонът съдържа счупени плочки. При огъване на кашона те издават хруптящ звук.

plochki_za_doma_19

Къде да гледате – размер, разлика в нюансите, липса на гланц или шупли по гланца, огъната плочка. При липсата на финиш покритие при надраскване с нокът върху плочката ще остане бяла следа. Така че сменете избора си, освен ако не искате широкоформатна пила за нокти или бърза смяна на чорапите. А за почистването да не говорим…

Какво означава калибровани плочки?

Калиброваните плочки са прецизно изрязани по точен размер. Нещата, за които трябва да внимавате тук, са възможността да има нащърбени краища и всички досега обсъдени възможности за дефект.

Повече за видовете плочки?

Съществуват много видове плочки, които се отличават една от друга по различни характеристики. Главната е материалът. Според материала и вида на изпичане плочките са:

  Теракота (печена глина без глазура): плочки с бял или червен цвят (цветът зависи от състава на глината). Червения цвят произлиза от окисляване на железни примеси.

plochki_za_doma_23

  Монокотура: процесът се състои в еднократно изпичане и глазуриране в специални фурни при температура между 1170 и 1200°C. Може да се каже, че тази технология придава твърдост на подовите настилки. Не ѝ липсват дефекти и днес се смята за евтин материал.

plochki_za_doma_24

  Бикотура (фаянс): плочката се изработва на два етапа, като първо се изпича основата, след което се нанася глазурата и се изпича втори път.

plochki_za_doma_25

  Еднороден гранитогрес: плочка без глазура, получена чрез пресоване. Може да бъде в различни цветове в зависимост от съставките, вложени в материала. Характеризира се основно с изключителна нехигроскопичност 0,04% (висока влагоустойчивост).

plochki_za_doma_26

  Глазиран гранитогрес: плочката е глазирана чрез технология, подобна на монокотурата, но с характеристики на гранитогрес. Може да е в различни цветове според използваната във фазата на декорация текстура. Може да се каже, че е технологична еволюция на Монокотура.

plochki_za_doma_27

И все пак в една статия не можем да съберем всички съвети и практики. Затова се доверете на своя интериорен дизайнер, който да Ви насочи към най-добрите решения спрямо вашия проект. От опита, който имаме, знаем как да предотвратим грешки при изпълнението. Затова ние от MarioMax сме педантично  стриктни и съблюдаваме целия процес с отношение към всеки детайл.

 

MarioMax – Хубаво е у дома! ®

Прочетете още

Untitled design (64)
Как да построим къща в канадски стил: наръчник за красив и надежден дом

Светът на устойчивото и съвременно строителство винаги ни носи вдъхновение. Този път спираме погледа си на канадската традиция и ще ви представям  пътеводител към създаването на перфектното жилище с каркасна конструкция.

floor_main
Как да изберем подовите настилки у дома?

Какво е най-важното? Много пъти не отдаваме нужното внимание на подовите настилки в дома. По-често се фокусираме върху в...

Untitled design (59)_1
7 съвета как да подготвите дома си за топлите месеци

От песните на птичките и щурците до безкрайното синьо небе, топлите месеци са истинска наслада за душата. Тези бленувани дни са на няколко градуса разстояние и сега е мом...