Как да си построите сглобяема къща

Как си представяте мечтаната къща, щом затворите очи? Ние имаме поне няколко стотици идеи в главата – oт просторни къщи за цялата фамиля, до уютни малки пространства за бягство от ежедневието.

Днес спираме поглед върху една минималистична мечта, която вярваме, че би заинтригувала всеки. В тази статия ще ви разкажем и покажем стъпка по стъпка как да построите със собствените си ръце малка рамкова къща с тераса.

Дизайнът ѝ е тип модерна скандинавска плевня. Постройката може да се използва за лятна вила, къща за гости или за постоянно пребиваване. Разполага с 2 етажа и обща площ (без терасата и верандата) от 37 кв.м.

Разпределение на 1-ви етаж:

Разпределение на 2-ри етаж:


Започваме от основата

Основата за тази мини къща може да бъде различна в зависимост от предпочитанията ви и типа почва на мястото: от винтови или забити пилоти, колонни, лентови плитки, монолитна стоманобетонна плоча. Този проект показва вариант на пилотна основа с използване на забити стоманобетонни пилоти с размери 150x150x3000. Това не е най-бюджетният вариант, но пък е качествен и бързоосъществим. 

Според проекта по периметъра се забиват 15 пилота със стоманени глави: 12 под къщата и 3 под терасата. Върху тях се полага ремъчна греда с рамери 150x150 мм (третирайте мястото с антисептик 2 пъти). Гредата се закрепя към главите на пилотите с винт “глухар” с размер 8x100. Под лентата върху купчините се поставя слой валцувана хидроизолация или се покрива с битумен мастик.

Про съвет: След изграждането на самата къще е важно около нея да се направи т.нар сляпа зона, за да може водата да се отцеди от основата.

Сглобяване на рамката

Има различни технологии за сглобяване на рамкови къщи. Постройките за плевни често се сглобяват с помощта на специални съединители. В този проект се използва технологията "Платформа" и съединители за фермови конструкции.

Долен капак
В напречна посока се полагат подови трупи от дъски 50x200 върху лентовата греда и се приковават към долната греда и напречната лента (също 50x200. Разстоянието между трупите трябва да бъде 1-2 см по-малко от ширината на изолацията, която ще използвате.

За терасата и верандата се използват по-къси дъски – 50x150, тъй като нивото на пода им ще бъде няколко сантиметра по-ниско от нивото на този на къщата.

Върху трупа ще бъде закрепен черновият под от шперплат FK с дебелина 10 мм (листове с размери 1,5x1,5 м в шахматен ред). За да се закрепи шперплата между трупите, джъмперите се заковават на разстояние от 1,5 мм.

В долната част на изоставането са приковани черепни пръти, върху които е положена подовата настилка от дъската 150x25 (върху нея ще лежи изолация). Отдолу (под подовата настилка) към гредите е прикрепен ветроустойчив филм със строителен телбод.

Съветваме ви да минете по всички дървени конструкции с антисептик по 2 пъти.

Запълнете пространството между лаговете с изолация. В този проект използвам изолация от минерална вата. Върху изолацията се полага и слой от пароизолационен филм.

Обръщаме внимание, че трябва да се направи и канализационна тръба в долния етаж, както и вход за вода и електричество.

Черен под и долна рамка

Черновият под се изработва от шперплат FK. Поставете плоскостите шахматно (с разстояние от 3-4 мм между тях) и забийте с пирони 70 мм или самонарезни винтове. Лентите от дъски 150x50 – за външни стени (100x50 – за прегради) се заковават с пирони 4x100 мм към трупите през шперплат на разстояние от 50-60 см.

Завършване на пода

След финалното сглобване на рамката, вече можете да довършите подовете. Има различни опции за подова настилка в жилищната зона: линолеум, паркет, ламинат, и т.н., които могат да бъдат поставени върху шперплата.

В банята върху шперплата трябва се направи суха или мокра замазка, която след това да се покрие с плочки. Можете да направите поддушово корито, или да източвате водата от душа директно в пода, тогава замазката се прави с наклон към водосборната фуния.

Ъглови стълбове на рамката

Стелажите от дъски 150x50 се прикрепят към лентата с 3 гвоздея 4x100 мм (или ъгли на самонарезни винтове 5x50 мм). Във вертикално положение стелажите са фиксирани с временни склонове. Отгоре към тях се приковава горна облицовка от 2 дъски 150x50.

След това се монтират междинни стелажи, като се вземе предвид тяхното положение според проекта както и размерът на изолацията.

Дизайнът на отвора на прозореца се извършва по следния начин:

За стабилност на рамката, изрежете стрели от дъска 25x150 в рамката на стената и забийте с 2 пирона към всяка стойка, горна и долна облицовка (след това може да махнете надлъжните временни наклони).

Пристъпваме към сглобяването на напречните стени. В този проект две от тях са носещи – подът ще лежи върху тях.

Също така не забравяйте да направите стрели в тези стени:

Напречната стена на срещуположната фасада е на 2 етажа, тъй като има второ осветление в дневната. Отгоре стелажите трябва да бъдат прикрепени към гредите и тяхната излишна дължина да бъде отрязана след монтирането на гредите.

Покривка на мецанина

Мецанинът е разположен над банята и коридора и лежи върху външната стена и вътрешната преграда – дървени трупи от дъската 50x150. Като възел трябва да се постави звукоизолация (от същия материал като изолацията на стената (изолация от минерална вата). Подът може да бъде направен от дъски с език и канал с дебелина 32 или 40 мм.

Покривна фермова система

Както споменахме по-рано, в този проект използваме строителна системата за ферми за свързване на гредите една към друга. Такива съединители могат да бъдат закупени или направени самостоятелно от влагоустойчив шперплат с дебелина 18 мм. Когато са сглобени гредите, те се монтират върху горната част на надлъжните стени на разстояние от 1-2 см. Прикрепете гредите към лентата със стоманени ъгли чрез самонарезни винтове (5x50 мм) или пирони.

Стъпката на гредите се поддържа с помощта на напречни греди/ джъмпери от дъската 50x200.

Съединителите (шперплат 18 мм) са монтирани от двете страни на гредите. Закрепени са към гредите с болтове M12 – по 5 от всяка страна.

След това се монтират предните стелажи - отгоре те са приковани към гредите, отдолу - към сбруята.

Поставете гредите от дъски 25x150 в системата на гредите и забийте с 2 пирона към всеки крак на гредите.

Изолация и покрив

На тази стъпа се поставя ветроизолационна мембрана върху гредите по цялата площ на къщата. Отгоре на гредите се заковава контрарешетка от дъски 50x50 с 4x100 пирона. По дължината на контрарешетката е прикован щайга от дъска 25x150 мм. За къща като тази в  стил плевня е обичайно таванът на покрива да преминава към надлъжните стени.

 

Вместо ветроупорна хидроизолационна мембрана препоръчвам да използвате ветроупорни плочи Beltermo или Isoplat с дебелина 25 mm. Те предпазват много по-добре от вятър, също така служат като слой кръстосана изолация и придават на рамката допълнителна стабилност. Плочите се закрепват към стълбовете на рамката с 70 мм поцинковани пирони с широка глава.

Покривът се полага по протежение на щайгата: профилиран лист или шевна стомана. Професионалният лист е по-достъпен и не изисква специални умения за монтаж. Въпреки това, шевната стомана изглежда много по-добре и е по-издръжлива. За монтаж на шевна стоманен ще са необходими опитни специалисти.

Дължината на покривната обвивка се изчислява така, че да се полагат четен брой листове от профилиран лист. Прогнозната ширина на профилирания лист е 1100 мм. Към краищата на склоновете се прикрепя вятърна лента (изработена от стомана в цвета на покрива).

Декорация на външните стени

Отгоре на предното стъкло хоризонтално се приковава щайга от дъска 20x90 към стълбовете с пирони. На щайгата се монтиран вентилационен отвор. фасада, изработена от права дъска с ширина 100 мм с разстояние от 5 мм върху самонарезни винтове или върху скрито закрепване. Идеалният вариант е да използвате дъска не от обикновена суха дървесина, а от термично обработена такава. Или изберете дъска не от бор, а от лиственица.

Избор на цвят

Фасадата се покрива с фасадно масло и восък. Цветът на покрива в този проект е нестандартен. Обикновено за къщите в стил плевня се използва тъмно сиво RAL 7016 (антрацит), но в случая се използва по-светъл нюанс - RAL 7047.

Рамките на прозорците и вратите също са в светло сиво, но по-тъмно от покрива - RAL 7037.

Веранда и тераса

Препоръчваме да направите стъпалата на верандата и пода на терасата от лиственица за по-голяма издръжливост и устойчивост на износване. Завършете пода с масло и вакса за тераси.

Цокъла завършете с релса 20x40 мм с разстояние 10 мм и ги боядисайте в същия цвят като дограмата  RAL 7037.

Прозореци

Горните три прозореца на главната фасада се предвижда да бъдат направени слепи, както и прозореца в кухнята. За проветряване ще се отварят 2 от долните прозорци отстрани на изхода към терасата, както и 1 розорец на полуетажа.

Слепите прозорци могат да бъдат поръчани без рамка - само прозорец с двоен стъклопакет и да се инсталира директно в рамката на стената.

Отопление и интериор
В този проект се използваа изолация от минерална вата. По-екологичен, но и по-скъп вариант е изолацията от ленени или конопени рогозки.

Дебелината на изолацията на пода и стените е 3 слоя от 50 мм. Покривна изолация между гредите е 2 слоя по 100 мм. В изолацията има и слой от пароизолационен филм. За пароизолация се поставя облицовка с дъска или имитация на дървен материал, а в банята гипсокартон с фаянс в душ кабината.

Вентилация

В кухнята и банята осигурете изпускателни отвори – канали с възможност за принудителна вентилация. В хола направете 1-2 вентилационни отвора  –  канал през стената с клапан на височина 5-10 см от пода. Във вратата на банята направете вентилационна решетка, за да влиза въздух в банята от хола или оставете празнина под вратата.

Ако всичко до тук ви звучи супер, но имате нужда от съвети и поне още едно рамо за индивидуален проект и изпълнение, ние от MarioMax сме насреща, за да сбъдем мечтания за вас дом!

Тук може да разгледате нашата "Слънчогледова къща"

MarioMax - Хубаво е у дома! ®️ 

Прочетете още

1
5 основни грешки, които да не правим при ремонт

Искате да освежите дома си или напълно да го преустроите, за да отговори на новите нужди на семейството? Тази статия е за всички, които сега се...

Untitled design (13)
5 вдъхновяващи идеи за уютна и красива спалня през 2023 г.

Когато създаваме дизайн на спалня, се стремим да сътворим визуален и физически комфорт за сетивата. Вярваме, че от всички стаи спалнята има най-голямо влияние върху настр...

Untitled design (30)_1
Как да ремонтираме спалнята: 6 идеи за уютна стая

Интериорът на спалнята трябва да се усеща като уютна прегръдка, която носи спокойствие и бягство в приказен свят без проблеми. Обновяването на вашата стая е чудесна възмо...